9 Haziran 2011

Aykırı Yaşamlar

Aykırı Yaşamlar Yaz Geldi.. 

Yaşadığımız toplum içerisinde yüzyıllardır süre gelen gelenekler,görenekler,inançlar o toplumun benliğini oluşturur.Belirli davranış şekilleri ve standartlar mevcuttur.Bu standartlar o toplumun yaşam biçimini ve kanunlarını oluşturur, öyle'ki çoğu zaman anayasalardan ve devlet otoritesinden çok daha etkili olabilirler. 

Düzen saat gibi tıkır tıkır işler,bu sayede toplumda kargaşa çıkması engellenir.Sosyal değerlere bağlı olan topluluklarda ticaret,ekonomi,politika çalışma hayatı,kanunlar aklınıza gelebilecek her şey buna göre şekillenir ve değerlendirilir.Sosyal statüler oluşturulup,siyasetçiler,sanatçılar,patronlar,işçiler bu statüde yerini alır.Ve asıl amaç ortaya çıkar.Koyun sürüsü gibi bir toplum durmadan sömürülür, elit bir kesim sefa içinde diğer sömürülenlerin sırtında yaşarken bir kesim yolsulluk içinde hizmet etmeye devam eder.İnsanları düşündürmemek için bir takım oyunlar küçük hileler organize edip, yalandan bir dünyanın içine sokarlar.
İşte aykırılık tam bu noktada ortaya çıkar. Birileri halinden memnun değildir ve arayış içindedir. Hak etmediği bir yaşam sürmek istememektedir. Sesini yükseltmeye çalışır yetmez, ama yandaş toplar, sesi daha gür çıkar, isyan ederler ve bir topluluk oluştururlar.
Bu küçük gruplar her zaman bir şekilde varlıklarını sürdürmeyi başarırlar ama toplumu değiştirme yetisine sahip değildirler. O yüzden aykırılar meydana gelir.
Sistem her zaman önlemini almıştır. En büyük silahı tabudur ve amaç aykırıyı toplumdan soyutlamaktır. Gelenekçi toplumu sürdürebilmek için zaman geçtikçe sistemde güncellenir. Yaptırım gücü bu sefer SANSÜRDÜR. İş,eğitim,bilim,sanat,spor, yaşam tarzı gibi birçok aktivite ve paylaşım sansürlenir. Amaç insanların farklı fikirler edinmesini engellemektir.Çok seslilik kendi iradesine sahip insanlar demektir. İnsanlar düşündükçe tabu yıpratılır ve bir gün gelir etkisini yitirir.


>>> Objektiffoto  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder